Finn Skårderud anbefaler Jenny Jordahls «Hva skjedde egentlig med deg?»

BarnebøkerBarn 8-10 årFinn Skårderud anbefaler Jenny Jordahls «Hva skjedde egentlig med deg?»

En av høstens viktigste bøker handler om spiseforstyrrelser hos barn og unge. Jenny Jordahl utforsker hvordan man takler møtet med omverdenen i «Hva skjedde egentlig med deg?». «Bør leses,» mener Finn Skårderud.

Estimert lesetid 3min
Hva skjedde egentlig med deg?
I sin nye tegneserieroman behandler Jenny Jordahl tematikken spiseforstyrrelser blant barn og unge. «(…) bør leses, spres, likes og deles,» mener psykolog Finn Skårderud ved Villa Sult. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Illustratør, tegneserietegner og forfatter Jenny Jordahl er kjent for sin evne til å ta opp alvorlige temaer i gjenkjennelig, humoristisk tegneserieform. I høst går hun løs på det ikke helt enkle temaet spiseforstyrrelser hos barn og unge, med den tankevekkende tegneserieromanen Hva skjedde egentlig med deg?. Jordahl håper boka kan hjelpe barn med å håndtere vanskelige følelser rundt kropp og selvbilde. Det har hun lykkes med, skal vi tro Finn Skårderud.

Bør leses, spres, likes og deles

Skårderud, som er psykolog og driver spiseforstyrrelsesinstituttet Villa Sult, jobber både med behandling, forskning, undervisning og utdannelse. Han er spesialist på spiseforstyrrelser, og var ikke sen med å anbefale Hva skjedde egentlig med deg?Villa Sults facebookside da den utkom:

– Jenny Jordahl har laget en flott tegneserie om spiseforstyrrelser for barn og unge! Tegningene og fortellingene viser hvor brutale unge folk kan være med hverandre. Og de voksne er omtrent like klønete og uopplyste som de er velmenende. Jenny Jordahls bok bør leses, spres, likes og deles, skriver han.

Utseende virker ofte viktigere enn mennesker

I Hva skjedde egentlig med deg? møter vi Janne. Janne er ikke som de andre i familien sin. Det sier bestemor. De andre er slanke, mens Janne er stor. Hva skjedde egentlig med henne?

Jenny Jordahl ville vise hvor vanskelig det er både for barn og voksne å navigere i et samfunn hvor kropp og utseende ofte virker viktigere enn mennesker.

– Vi lever i en veldig kroppsfokusert verden, der mange tjener gode penger på å gi oss dårlig selvbilde, sier Jordahl.

– Og barn lever ikke i en boble – de er med i det samme samfunnet som oss voksne og blir påvirket av det. Hvert år kommer det ut rapporter som viser at stadig yngre barn har et vanskelig forhold til kropp og utseende. Det er veldig trist.

Hovedpersonen i boka er Janne, en jente som strever med å finne sin plass blant omverdenen. Illustrasjon: Jenny Jordahl

11 år og møtet med stringtruser: «ordentlig guffent»

Universet i Hva skjedde med egentlig med deg? er en blanding av Jordahls egen oppvekst, historier hun har hørt – og mye diktning.

– Jeg har blant annet lest meg igjennom gamle dagbøker for å huske hvordan det var å være 11 år da stringtrusene og magetoppene for barn gjorde sitt inntog på tidlig 2000-tall. Ordentlig guffent! 

Hun håper at boka kan hjelpe barn som deler Jannes erfaringer.

– Jeg håper at boka kan gi støtte til barn som er i samme situasjon som Janne, og hjelpe dem med å takle vanskelige og vonde følelser. Men jeg tror også at mange andre, både voksne og barn, kan relatere seg til – og lære av – både Janne og foreldrene hennes.


Uncaught Error: Call to undefined function Dekode\Helpers\mb_strimwidth() in /home/boktips/www/web/app/themes/boktips/inc/theme-helpers.php on line 139
 • Dekode\H\build_article_list_args()
  app/themes/boktips/template-parts/single/related-posts/related-posts.php:20
 • include()
  app/themes/teft-theme/inc/helpers.php:44
 • Teft\inc()
  app/themes/boktips/template-parts/content-single.php:35
 • include()
  app/themes/teft-theme/inc/helpers.php:44
 • Teft\inc()
  app/themes/teft-theme/single.php:12
 • require()
  app/themes/teft-theme/base.php:19
 • include()
  wp-includes/template-loader.php:78
 • require_once()
  wp-blog-header.php:19
 • require()
  index.php:17